OIE

Spram imena i kapacitet – kreće izgradnja vetroelektrane Lički Medvjed od 425 megavata

licki medvjed vetroelektrana enercon green trust energetska zdruga

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Holandska firma Green Trust i nemačka kompanija Enercon, koje grade vetropark Lički Medvjed, najavile su da će osnovati namenski fond za lokalne održive projekte i ponuditi lokalnom stanovništvu da postanu suvlasnici projekta kroz energetsku zadrugu.

Vetropark Lički Medvjed trebalo bi da ima snagu od 425 megavata (MW), a trenutno najveća vetroelektrana u Hrvatskoj je Senj, snage 156 MW. Inače, Hrvatska će uskoro objaviti aukcije za dodelu premija za vetroparkove i solarne elektrane.

Julije Domac, savetnik predsednika Hrvatske, izjavio je da Lički Medvjed nije samo trenutno najveći projekt vetroelektrana u razvoju u Hrvatskoj, nego je i prvi koji će kreirati namenski fond koji će direktno pomagati lokalne održive projekte i inicijative s iznosom od 200.000 evra godišnje.

Lokalno stanovništvo će moći da preko energetske zadruge investira u projekat i dobije deo dobiti

Zanimljiva opcija je i ponuda lokalnom stanovništvu da učestvuje u finansiranju projekta kroz energetsku zadrugu, koja će ciljano biti osnovana, i da tako dobiju deo dobiti vetroelektrane, napisao je Domac na mreži Facebook, i dodao da zelena budućnost ne sme biti samo klimatski održiva nego mora biti i pravedna i uključiva.

On je istakao da da će u toku gradnje biti angažovano 500 ljudi, a kada se završe radovi trajno će zapošljavati 100 visokoobrazovanih radnika.

Očekivana godišnja proizvodnja je jedan teravat-sat

Domac je učestvovao na sastanku gde je bio predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predstavnici firme Green Trust, direktor Jeroen Boerkamps, projektni menadžer vetroelektrane Lički Medvjed Jorick Messink i menadžer za Hrvatsku Goran Trška.

Predstavnici ove firme istakli su da je planirana vrednost investicije 500 miliona evra, a očekivana godišnja proizvodnja 1 TWh. Gradnja vetroparka će, prema njihovim rečima, poboljšati infrastrukturu na području Otočca i okolnih jesta, s obzirom da će za realizaciju projekta biti potrebno izgraditi 25 kilometara puteva, kao i investirati u gradnju nove visokonaponske mreže.

Inače, Green Trust radio je na razvoju vetroparkova u Holandiji, a ima kancelarije i u Hrvatskoj i Srbiji. Enercon je jedna od najvećih kompanija u industrji vetra u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. februar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. februar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. februar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. februar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije