Električna energija

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Photo: Balkan Green Energy News

Objavljeno

20.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održaće se u  Beogradu 22. februara u organizaciji portala Balkan Green Energy News. Vodeći eksperti i poznavaoci prilika na tržištu električne energije iz zemlje i inostranstva razgovaraće (AGENDA) o jednoj od gorućih energetsko-ekonomskih tema u zemlji – perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu. Broj mesta je ograničen, registrujte se na vreme.

Energetska kriza se iz 2021. prelila u 2022. godinu i izazvala nezapamćen skok cena električne energije na berzama širom Evrope i u Srbiji. Država je privredi pružila ruku spasa uvođenjem privremene garantovane cene električne energije od 75 evra po megavat-satu oročenog trajanja do kraja juna meseca, a nakon toga ostaje otvoreno pitanje po kojim cenama će se snabdevati kompanije u Srbiji na srednji i dugi rok.

Ministarstvo rudarstva i energetike, Agencija za energetiku, SEEPEX, Privredna komora Srbije, Savet stranih investitora, Nordic Business Alliance, Francusko-srpska privredna komora, Helensko privredno udruženje Srbije i Slovenački poslovni klub institucionalni su partneri konferencije „Privreda Srbije na tržištu električne energije“

Kada se energetskoj krizi doda imperativ dekarbonizacije i usaglašavanje sa principima Zelene agende, razvoj sve većeg broja solarnih i vetroelektrana koje će proizvedenu zelenu energiju ponuditi na tržištu, porast interesovanja privrede da proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, ali i najavljena prekogranična CO2 taksa kod izvoza robe u EU, jasno je da će se tržište električne energije kakvo ga mi danas poznajemo sigurno menjati u narednih nekoliko godina.

Platforma za bolje razumevanje trendova i novih modela na tržištu

Konferencija će učesnicima ponuditi kvalitetnu diskusiju i analizu tema koje sagledavaju izazove sa kojima se susreću učesnici na tržištu električne energije koje prolazi kroz proces energetske tranzicije.

Za razliku od energetskih kompanija koje su tradiocionalno dobri poznavaoci prilika u svom sektoru, kompanije iz drugih sektora nemaju isti nivo potrebnih znanja i informacija i upravo je cilj konferencije da obezbedi platformu za razmenu informacija, znanja i ideja za bolje razumevanje trendova i novih modela na tržištu električne energije koje karakteriše ulazak novih igrača.

Opremljena znanjem i aktuelnim informacijama sa tržišta, privreda će moći da donese pametne odluke u energetskom menadžmentu, koje će  doprineti i njenoj konkurentnosti, ali i lakšem putu ka dekarbonizaciji.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski otvoriće konferenciju

Konferenciju će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i novi direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski, koji tada dolazi u svoju prvu misiju u Srbiju od kada je u decembru prošle godine preuzeo direktorski mesto.

Zorana Mihajlovic, potpredsednica Vlade Srbije otvorice konferenciju
Zorana Mihajlovic, potpredsednica Vlade Srbije otvoriće konferenciju (foto: https://www.facebook.com/zorana.mihajlovich)

Snabdevanje, učešće obnovljivih na tržištu i prozjumeri

Na samom početku konferencije, Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a moderiraće panel „Organizacija i funkcionisanje tržišta električne energije“.  Glavna diskusija će se voditi o trenutnom stanju tržišta električne energije u Srbiji, regionu i Evropi, kao i o budućem razvoju i trendovima na tržištu koji treba da pomognu održivoj energetskoj tranziciji.

Glavna ideja prvog panela je da učesnici steknu sliku o trenutnom stanju tržišta i izazovima koje nam budućnost energetske tranzicije donosi. Biće interesantno čuti šta sve možemo očekivati od novih modela i trendova na tržištu u narednim godinama, kao i to šta eksperti vide kao glavne moguće izazove na ovom putu.

Teme drugog panela pod nazivom „Mogućnosti za privredu na tržištu električne energije u Srbiji“ baviće se izazovima privrede i obnovljivih izvora na tržištu električne energije i načinu kako da se prilagode novonastaloj situaciji.

Konferenciju su podržali CWP Global, BDK Advokati, ENEL PS, Resalta, WV International, Erste banka i CMS Law

Kupovina električne energije na bilateralnom tržištu i berzi, učešće na finansijskoj berzi, uticaj balansnog tržišta, pojavljivanje zelene električne energije kao dominantnog načina proizvodnje u budućnosti su samo neke od tema koje učesnicima treba da daju jasnu o pravcu razvoja tržišta. Takođe, po prvi put ćemo biti u prilici da čujemo i kako je moguće da se kompanije udruže za zajednički nastup na tržištu i snabdevanje. Panel moderira Dragoljub Cibulić, partner i partner u advokatskoj kancelariji BDK Advokati.

Energetska kriza i skok cena ozbiljno su podstakli privredu da razvijaju projekte solarnih elektrana za sopstvenu potrošnju u pokušaju da ublaže ili potpuno eliminišu buduće poremećaje u snabdevanju na tržištu i smanje zavisnost od kupovine električne energije i promenjivosti cene.

O tome koji modeli su privredi na raspolaganju, kakvi su uslovi finansiranja ovih investicija i da li su otklonjene sve prepreke iz prošlosti za komercijalne prozjumere, sa panelistima će razgovarati konsultant Dejan Stojadinović na panelu „Kako privreda da obezbedi stabilno snabdevanje i dekarbonizuje se.“

Iz prve ruke o uvođenju prekograničnog poreza na CO2 u EU

Osim o trenutnom i dugoročnijem uticaju krize na izdatke, korporativni sektor, a posebno energetski intenzivne kompanije moraju da razmišljaju i o promenama koje donosi Zelena agenda.

Izvoznici se u prvom redu moraju spremiti za uvođenje prekogranične takse na ugljen-dioksid u Evropskoj uniji ili naplate emisija CO2 na domaćem tržištu. Kako funkcioniše najavljeni evropski mehanizam prekogranične karbonske takse CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), na konferenciji će objasniti predstavnik Evropske komisije Nicolas Kuen iz DG ENERGY.

Događaj je namenjen generalnim direktorima kompanija, tehničkim i direktorima strategije, kao i energetskim menadžerima.

Cena kotizacije i ručka iznosi 350 evra u dinarskoj protivvrednosti, a aktivnim članicama privrednih komora i poslovnih udruženja Privredna komora Srbije, Foreign Investor Council, Nordic Business Alliance, Francusko-srpska privredna komora i Helensko privredno udruženje Srbije i AmCham obezbeđen je popust od 15 odsto. Budući da je broj učesnika ograničen, obezbedite svoje mesto registracijom na linku.

Ažurirana verzija agende biće dostupna na stranici portala Događaji. Za dodatna pitanja o konferenciji možete pisati na bgenevents@balkangreenenergynews.com ili pozvati broj 062/88-22-322.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. januar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

20. januar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

20. januar 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

20. januar 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.