Klimatske promene

Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. biće klimatski neutralne

Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. biće klimatski neutralne

Foto: stux / Pixabay

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Organizacioni komitet Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. istakao je da očekuje da će predstojeće igre biti ugljenično neutralne. Komitet je objavio Izveštaj o upravljanju niskim emisijama ugljenika pre igara u Pekingu 2022. u kojem su detaljno navedene mere upravljanja emisijama. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je istakao pet načina na koji će Peking 2022. postati ugljenično neutralan.

U izveštaju se rezimira napredak u niskougljeničnom upravljanju pripremama za Zimske olimpijske igre Peking 2022. Fokus je na metodologiji ugljeničkog otiska, a navode se osnovne projekcije i procene, kao i projekti kompenzacije ugljenika.

Prema poslednjim analizama organizacionog komiteta, emisije gasova staklene bašte su od 2016. do 2021. iznosile 489 hiljada tona ekvivalenta ugljen-dioksida. Dvadeset četvrte Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara.

Međunarodni olimpijski komitet o ugljenički neutralnim igrama

Međunarodni olimpijski komitet (IOC/MOK) je naglasio da, iako postoji zahtev da sve Olimpijske igre posle 2030. budu ugljenično neutralne, namerava da obaveže organizatore da igre u budućnosti budu i „klimatski pozitivne“. Od organizatora će se tražiti da smanje direktne i indirektne emisije na igrama, da „nadoknade više“ od prethodnih gradova domaćina i da kreiraju trajna rešenja za nula emisija ugljenika za Olimpijske igre i posle njih.

Od organizatora će se tražiti da smanje emisije na igrama, da „nadoknade više“ od prethodnih gradova domaćina, navodi MOK

Sam MOK ističe će do 2030. prepoloviti svoj otisak i zasaditi Olimpijsku šumu koja će postati klimatski pozitivna 2024. godine. Olimpijski pokret uključuje 206 nacionalnih olimpijskih komiteta.

MOK navodi pet načina na koji će Peking 2022. postati ugljenično neutralan

Pozivajući se na izveštaj organizatora o priremama za predstojeće Olimpijske igre, MOK navodi metode i pet načina na koji će Peking 2022. postati ugljenično neutralan.

 

Mere smanjenja ugljeničkih emisija i ugljeničke kompenzacije pripremi Olimpijskih igara
Mere smanjenja ugljeničkih emisija i ugljeničke kompenzacije pripremi Olimpijskih igara

Održavanje igara na već postojećim lokacijama umanjuje ugljenički otisak

Peking je prvi grad na svetu koji je bio domaćin i letnjih i zimskih olimpijskih igara, pa je rekonstrukcija postojećih objekata uticala na smanjenje ugljeničkog otiska.

Pet od sedam borilišta je izgrađeno za letnje igre održane 2008. godine

Pet od sedam sportskih borilišta u takmičarskoj zoni izgrađeno je za letnje igre održane 2008. godine. Tu spada i nacionalni stadion Ptičje gnezdo, gde će biti ceremonije otvaranja i zatvaranja igara.

Svi objekti u kojima će se održavati takmičenja napajaće se energijom iz obnovljivih izvora. Novi objekti su izgrađeni po standardima energetske efikasnosti, od upotrebe vode do tehnologije izolacije i hlađenja zgrada.

Korištenje obnovljivih izvora energije

Po prvi put u olimpijskoj istoriji, 100 odsto konvencionalnih potreba za električnom energijom na svim lokacijama biće obezbeđeno iz obnovljivih izvora energije.

Nova elektroenergetska mreža prenosi obnovljivu energiju vetra i sunca iz Džangđakoua u Peking. Time se obezbeđuje napajanje igara električnom energijom, a pokrivaće i oko 10 procenata gradske potrošnje.

Nizak sadržaj ugljenika u transportu

Unutar zone Pekinga transport će se uglavnom obavljati u električnim vozilima i vozilima na prirodni gas. U zonama Janćing i Džangđakou za prevoz će se koristiti vozila na vodonik.

Svi putnički automobili i 85 procenata vozila za potrebe igara biće ugljenički neutralna, ili vozila sa smanjenom potrošnjom goriva.

Korištenje leda sa niskim sadržajem ugljenika

Sistemi za prirodno hlađenje ugljen-dioksida biće korišćeni na četiri „ledena mesta“ u Pekingu 2022. Upotreba ove tehnologije smanjuje emisije ugljenika iz procesa hlađenja na skoro nulu, smanjujući pritom gubitak toplote i potrošnju energije.

Prirodno hlađenje zamenjuje hidrofluorougljenike (HFC), koji se tradicionalno koriste za hlađenje klizališta. Oni oštećuju ozonski omotač i doprinose globalnom zagrevanju. To je prvi put će se ova tehnologija sa malim uticajem na klimu koristiti na zimskim olimpijskim igrama.

Kompenzacija ugljeničkih emisija kroz pošumljavanje

Ugljenički ponori (carbon sink) u projektima pošumljavanja u Pekingu i Džangđakouu bi trebalo da nadoknade negativne emisije gasova nastalih na igrama. Ta dva grada su u projektima ozlenjavanja zasadila oko 47, odnosno 33 hiljade hektara šuma. Time je Peking 2022. obezbedio oko 530 i 570 hiljada tona kredita za sekvestraciju ugljenika u šumarstvu, kako bi se nadoknadile preostale emisije ugljenika, navodi u saopštenju najviši organ olimpijskog pokreta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

2. februar 2022. - Evropska agencija za zaštitu životne sredine objavila je prvu studiju o proceni klimatskih rizika u Evropi, identifikujući 36 rizika

dekarbonizacija-industrije

Nemačka industrija će dobiti milijarde evra subvencija za dekarbonizaciju

2. februar 2022. - Ugovori o razlici za emisije CO2 treba da pomognu kompanijama da ostanu konkurentne dok prelaze na skuplje proizvodne procese

Medeja Loncar ekosistem egosistem

Medeja Lončar (Siemens Srbija): Planeta traži ekosistem, a ne egosistem

2. februar 2022. - Znanje i nove tehnologije su ključni za izazove s kojima se planeta suočava, poručila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

Emisije iz sektora energetike 2023 oborile rekord

Emisije iz sektora energetike 2023. oborile rekord

2. februar 2022. - Suše su prošle godine ograničile rad hidroelektrana, pa su emisije u sektoru energetike treći put zaredom oborile rekord, objavila je IEA