OIE

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Foto: Pixabay

Objavljeno

26.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko Ministarstvo za infrastrukturu pripremilo je uredbu o naknadi za korišćenje zemljišta za postavljanje vetroparkova kako bi podstaklo lokalno stanovništva da prihvati njihovu gradnju i tako olakšalo investicije.

Slovenija je pre nešto više od dve godine pokrenula procedure za izgradnju svojih prvih vetroparkova i dosad je odobrila nacionalne zonske planove za tri projekta – Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec, ukupne snage 46 MW. Investitor je državna elektroprivreda Dravske elektrarne Maribor (DEM).

Ministarstvo za infrastrukturu pokrenulo je javnu raspravu o uredbi

Sada je Ministarstvo za infrastrukturu objavilo nacrt uredbe i pokrenulo javnu raspravu o dokumentu. Naknada je, kako je navelo, predviđena Zakonom o promociji obnovljivih izvora energije usvojenim 2021. i bliže propisuje pravila za obračun i plaćanje.

Taksu je dužan da plaća proizvođač električne energije iz vetroparkova lokalnoj samoupravi na čijoj se teritoriji nalazi, bez obzira na druge javne nakande koje je dužan da plaća, saopštilo je Ministarstvo.

Naknada se plaća godišnji prihod proizvođača energije iz vetroparkova

Svrha ovakvog rešenja, kako naglašava Ministarstvo, je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta „ne u mom dvorištu“ (eng. not in my backyard), koji simbolizuje protivljenje lokalnog stanovništva ulaganjima u vetroparkove.

Naknada bi se obračunavala na osnovu procenjenog godišnjeg prihoda proizvođača električne energije iz vetroparkova. Stopa naknade je tri odsto, navodi se u nacrtu uredbe.

Rok za dostavljanje komentara na ovaj dokument je 4. februar 2022. godine.

Inače, zastupnici stava „ne u mom dvorištu“ protive se gradnji vetroparkova ne zbog toga što su protiv zelene energije, već zato što, kako tvrde, na različite načine ugrožavaju njihove lokalne zajednice. Obično imaju prigovore na buku koju prave, na njihov izgled, koji narušava životnu sredinu, na senku koju prave, kao na ugrožavanje ptica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

26. januar 2022. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. januar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

26. januar 2022. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

26. januar 2022. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače