OIE

Vulcan i u Italiji traga za litijumom u geotermalnim vodama

Vulcan Italiji traga litijumom geotermalnim vodama

Foto: Vulcan Energy

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Geotermalno područje Čezano kod Rima ima potencijal za dobijanje litijumskih jedinjenja za proizvodnju baterija, saopštio je Vulcan Energy nakon što je dobio dozvolu za istraživanja. Zahvaljujući svom projektu u dolini Rajne, kompanija sklapa dogovore o snabdevanju automobilske industrije.

Vulcan Energy Resources, čijim se akcijama trguje na Australijskoj berzi hartija od vrednosti (ASX), ima ambiciju da postane prvi integrisani i ugljenično neutralni proizvođač geotermalne energije i litijuma na svetu.

Rudarski giganti su proteklih godina razrađivali projekte iskopavanja i prerade rude tog alkalnog metala i suočavali se s otporom stanovništva u Srbiji, kao i u Portugaliji i s druge strane Atlantika. Za to vreme, ova kompanija je razvijala tehnologiju za izvlačenje pomenute strateške sirovine iz geotermalnih voda, uz minimalne rizike po okolinu.

Vulcan, sa sedištima u Pertu i nemačkom Karlsrueu, polaže velike nade u svoj poduhvat u dolini Gornje Rajne, a upravo mu je odobrena dozvola za istraživanja u oblasti Čezano (Cesano) 20 kilometara od Rima.

Poslednji ugovor o snabdevanju je potpisan s proizvođačem baterija LG Energy Solutions iz Južne Koreje

Kompanija je nedavno sklopila ugovore s Volkswagenom, Stellantisom, Renaultom i Umicoreom po kojima će ih snabdevati litijumskim jedinjenjima odgovarajućim za proizvodnju baterija. Poslednji dil je potpisan s južnokorejskim LG Energy Solutionsom. Vulcan se obavezao da mu tokom pet godina od 2025. isporuči 41.000 do 50.000 metričkih tona.

Australijsko-nemačka kompanija je objavila da početak prve faze svoje proizvodnje planira za 2024. godinu.

Što se tiče Čezana, dozvola pokriva 11,5 kvadratnih kilometara. Iz jedne tamošnje bušotine su još 1976. izvučena dva uzorka tople slane geotermalne vode s prosečnom sadržinom litijuma od 350 i 380 miligrama po litru i „ohrabrujućim stopama protoka“, saopštio je Vulcan.

Visok udeo rastvorenog vodonik-sulfida verovatno će za Vulcan predstavljati izazov pri izvlačenju litijuma u okviru njegovog prvog projekta u Italiji

Druga studija, iz 1990, pokazala je da su „veoma ohrabrujući rezultati“ u pogledu proizvodnje litijuma iz fluida u tom području bez potrebe prethodne obrade. Međutim, Vulcan je ukazao na potencijalne izazove usled kompleksnosti strukture nalazišta i prisutnosti velikih količina rastvorenog vodonik-sulfida.

U kompaniji tvrde da streme tome da budu osetan dekarbonizatorski faktor u svetskim lancima snabdevanja električnim vozilima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

2. februar 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

2. februar 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

2. februar 2022. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

2. februar 2022. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW